Godt og blandet, Våre Erfaringer og meninger

Starte prosessen: Jobb i utlandet

For å komme ordentlig igang med London-eventyret må man bestå en manndomsprøve. Det er ihvertfall slikt det føles når man sitter midt oppi det. Problemet er at for å komme igang med en karriere i Storbritannia så må du klare å bryte en ond sirkel. Den onde sirkelen består av leilighet, jobb og bankkonto. For å få en leilighet må du ha en bankkonto, for å få en bankkonto må du ha en jobb, og for å få en jobb så må du som regel ha et sted å bo. Det høres håpløst ut, men det er absolutt muligheter for å gjøre det. Når du har brutt denne sirkelen, det er da eventyret begynner, og det er absolutt verdt ventingen.
Ondsirkel1. Finne et sted å bo

Jeg anbefaler å starte med å finne et rom eller en leilighet. Alt er mye lettere dersom du har en base.  Hvis du ønsker å bo med andre nordmenn så anbefaler jeg at du sjekker ut facebook-gruppen «ANSA London«. Men vær obs på at dersom du er i London for å jobbe, og de andre du bor med er studenter, så må du betale en Council Tax i tillegg til husleien, og dette kan være svært dyrt.

Når du jakter på leiligheter i London anbefaler jeg at du sjekker ut disse nettsidene. Men vær forsiktig, det er mange «scams» på disse sidene. Men så lenge du holder deg langt unna transaksjoner på Western Union eller lignende nettsteder eller betale for noe du ikke har sett/betale på forhånd så skal du være på god vei.

Jeg anbefaler også å gjøre litt research på hva slags område du ønsker å bo i. Husk at London er en veldig stor by, og det er svært vanskelig å finne noe dersom du leter ukontrollert over hele byen. Det  er også greit å vite hva slags område du absolutt burde unngå (Elephant & Castle, Peckham, Tottenham, Turnpike Lane, Leyton (Leytonstone) er noen av områdene du burde holde deg langt unna).

Når det kommer til betaling og depositum kan dette være en utfordring. Dersom du verken har en engelsk bankkonto eller referanser fra tidligere huseiere i England så kan det være vanskeligere å få en kontrakt. Hvis du har råd til det, så anbefaler jeg at du tilbyr deg å betale husleien for 6 måneder på forhånd. Når du betaler på forhånd har de fleste huseiere en tendens til å glemme alle andre detaljer, og du slipper å betale de forferdelig høye gebyrene med internasjonale transaksjoner i den norske banken din hver eneste måned før du har fått en britisk konto.

2. Opprette en bankkonto

Å opprette en bankkonto i England er ikke lett. For det første så spør de om bevis på at du har et sted å bo (gass/strømregning, council tax regning, eller lignende) eller bevis på at du har en jobb (lønnslipp eller arbeidskontrakt) noe du sannsynligvis ikke har hvis du nettopp landet i London.

Bank LogoDen enkleste løsningen er å søke på en «Passport acccount» hos HSBC før du reiser fra Norge. Hvis søknaden din blir godkjent så har du spart deg selv for mange timer med stress og hodepine. Dessverre var ikke jeg klar over at en bankkonto var et problem da jeg flyttet hit, så jeg hadde ikke tatt noen forhåndsregler. Jeg endte dermed opp med å gå fra bank til bank og spørre om det var mulig å opprette en konto hos dem, og det endte med at jeg fikk avslag fra hver eneste filial i hele London. Det føltes ihvertfall slik.

Jeg ble lei av å kaste bort tiden min på å stå i kø i banker rundt omkring i London, så jeg bestemte meg for å kommer opp med en kreativ løsning. Så  jeg tok ut £1000 i kontanter, og gikk inn i nærmeste Lloyds filial og spurte pent om jeg kunne få en bankkonto hvor jeg kunne sette inn pengene mine. I løpet av 10 minutter så hadde jeg en brukskonto og et VISA kort på vei i posten.

Om du er i London for å studere derimot trenger du ikke bekymre deg for noe av dette. Da trenger du bare å ta med deg «enrollment»-papirene dine fra skolen, så ordner de resten for deg.

3. Finne en jobb

Så begynner jakten på nålen i høystakken. Å finne en jobb. Som norsk statsborger skal det i teorien være enkelt å finne en jobb i London. Nordmenn, eller skandinavere generelt, har et godt rykte som hardt arbeidende folkeslag som behersker det engelske språket godt. Hvis du har forberedt deg godt, så trenger ikke det å være et mareritt å søke på jobber. (Les mer om hva du trenger å forberede her.).

  1. Begynn med å søke på jobber hvor de søker etter personer som snakker norsk. Det er naturligvis ikke så mange som konkurrerer om disse jobbene, og ettersom dette er hovedmålet ditt så har du en klar fordel. 
  2. I England har de en tendens til å bruke store ord i annonsene sine, så ikke la deg skremme av annonser som høres avanserte ut. Sannsynligvis er det ikke så gale som en skulle tro.
  3. Dersom du er åpen for hvilken som helst butikk jobb så bør du printe ut en haug med CV’er og gå innom butikkene personlig å levere dem. Se gjerne etter butikker og cafe’er hvor de søker etter ansatte i vinduene, det er mange av dem der ute.
  4. Oppdater LinkedIn profilen din. Det er mange bemanningsbyråer som søker etter ansatte for sine klienter her, så det er gode muligheter for å bli oppdaget her. (Det var slik jeg ble ansatt i  mitt nå værende firma). Du kan også bruke LinkedIn til å finne interessante stillinger innenfor din bransje.

Du kan også søke på jobber på nettet. Men det er samme situasjon her som når du søker på leiligheter, det er mange bedragere her, så ikke oppgi noen konfidensiell informasjon til noen du ikke stoler på. Når det gjelder bemanningsbyråer så gjelder det samme. Bruk sunn fornuft og følg magefølelsen. Det er ikke alle som er like dyktige, og det er vanskelig å vite hvilke som er verdt å satse på.

Jeg har brukt disse nettsidene når jeg har søkt på jobber, i tillegg til å oppsøke de store bedrifene jeg kunne tenke meg å jobbe for direkte:

Lykke til med søkingen. Hvis det er noe jeg kan hjelpe deg med så legg gjerne igjen en kommentar :)

 

About Vivian Vestre

No information is provided by the author.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.