Godt og blandet, Våre Erfaringer og meninger

SMW: Inspirerende mennesker som kan kunsten å «go viral»

Igår kveld var vi på en av de morsomste arrangementene for medlemmer i den virale markedsføringsbransjen i London, nemlig #Kittencamp. Det er så godt som umulig å ikke være i godt humør når du er på et bransjetreff der verten har på seg et katte kostyme og det hele starter med en «meme- battle» mellom respekterte representanter fra viral markedsføring. Det er Chris Quigley og selskapet VAN (Viral Ad Network) som står bak arrangementet som started i 2010. En typisk kveld på #Kittencamp er delt in i 3 deler.

1. Meme-battle – hvor verten tar i mot en gjeste utfordrer til å finne de beste nyhetene fra internett og presentere dem i en battle. Det er så klart publikum som bestemmer hvem som er morsomst, ved å dele ut lolz.
2. Inspirerende gjesteforedrag – personer fra industrien snakker om fantastiske kampanjer, internett kultur og andre trender på nettet.
3. Drinks og mingling – En god mulighet for å få nye venner fra bransjen som sannsynligvis er minst like morsom som deg selv.

IMAG0054

Disse kveldene byr alltid på god underholdning og inspirerende historier, gjerne kombinert. For eksempel, igår fikk vi gleden av å se Ylvis – «What does the fox say» på storskjerm, og høre hva mennesker som jobber med virale videoer hver eneste dag mener om suksessen. Dessverre for Ylvis, så var det svært mange som mente at dette kom til å bli en kortvarig suksess. Hvorfor? Jo rett og slett av den enkle (og litt uforventede) grunnen av at video kopiene på YouTube rett og slett er for dårlig, og derfor vil folk miste interessen rundt denne hypen raskere enn de gjorde av for eksempel «Harlem Shake».

Som du sikkert allerede har skjønt, så handler disse kveldene i stor grad om virale videoer og det å være morsom på internett –  og gårsdagen var intet unntak. Jeg ble svært inspirert av gjeste foreleserne, og jeg vil gjerne dele deres historier med deg. 

Tom Scott

Tom Scott er en content creator som begynt sin karrière som en hobby hvor han delte prosjekter han syntes var morsomme på sosiale medier. Flere av hans prosjekter fikk mye oppmerksomhet, og dette resulterte i at mange fikk øynene opp for ham i løpet av kort tid. Tom sier at dersom du også ønsker å oppleve en viral spredning, så er det en god start  å finne ut hva mennesker er opptatt av. Han trekker frem blant annet London, London Underground og geeky teknologi som temaer det kan være lettere enn andre å få suksess med. Men han understreker at det ikke er en spesiell oppskrift for viral suksess, og dersom du møter noen som prøver å fortelle deg noe annet så er de enten løgnere eller så har de vrangforestillinger.

9 av 10 ting som blir publiserte på nettet er dømt til å mislykkes. Det vil si at bare 10% av alt som blir publisert blir en suksess, og det skal mye til for å endte opp i disse topp 10%. Tom Scott’s beste råd for å øke dine sjanser for suksess er rett og slett å produsere mer innhold. Jo mer du produserer, dess større sjanse er det for at noe av det vil bli en suksess – I hvertfall dersom du er en privat person eller et lite selskap som ikke har råd til å betale et seedning selskap for å presse ditt produkt til å bli en viral hit. Han mener også at penger ikke er en vesentlig faktor. En av hans største suksesser var et bilde tatt med en kamera telefon og photoshop. Han kalte det for Vengabus (klikk på linken for å se orginalen). Bildet er ved første øyekast et London bussinformasjonskilt, men når du ser nærmere på det så er det en dedikasjon til 90-tallsbandet Vengaboys og inneholder hele deres historie. Dessverre er det ikke alle som fikk med seg dette, og bildet har vært på trykk i 2 seriøse aviser så langt som et eksempel bildet (LOL!).

IMAG0055

Tom Scott har mestret det vi kaller organisk spredning – han har ikke betalt noen for å spre innholdet hans, folk deler det med glede fordi de synes det er morsomt. Med bakgrunnen kan du trygt si at Tom er blitt svært ettertraktet i den virale reklame bransjen, og han har tatt på seg flere kommersielle oppdrag allerede. Hvis du synes Vengabus bildet var morsomt, så kan du finne flere av hans prosjekter på nettsiden hans her: www.tomscott.com.

Isabel Fay

Isabel Fay er både søt og morsom. Hun har jobbet hardt for den suksessen hun har nå, og hun har absolutt en inspirerende askepott-historie å fortelle. For noen år siden så meldte Isabel seg på LA comedy film festival med kortfilmen «With or Without You» som du kan se under. Under selskapet som hun er deleier i ,»Clever Pie», laget de en kortfilm til U2 sangen «With or without U2», her fremført av et belgisk jentekor.

Hun fikk tillatelse fra jentene i koret til å bruke fremføringen deres, og i god tro sendte hun inn sitt bidrag til festivalen. Hun fikk raskt feedback på at hun måtte ha tillatelse fra selveste U2 (masterrettigheter) for å bruke sangen deres i videoen sin. Så hun sendte en e-mail til plateselskapet, som henviste henne til managementet til U2. De mente at det så greit ut, men hun måtte sende en DVD med filmen til bandet som var på tour, bare for å få deres tillatelse, da de var litt i tvil ettersom det er voldelige scener i videoen. På dette tidspunktet var Isabel overbevist om at hun aldri kom til å høre noe mer fra dem, men hun gjorde  som hun fikk beskjed om. Men etter som hun er en komiker, så hun la ved en post-it lapp hvor det stod noe lignende «Hi Bono, The edge and the other 2. Please let me use your song in my video». Og det var sånn Isabel lærte det lønner seg ikke alltid å være morsom. Hun fikk så klart avslag fra bandet.

Isabel Fay

Dette var heldigvis ikke slutten på historien. Isabel hadde laget denne videoen basert på denne låten, så det var ikke noe alternativ å bytte sang. Hun gjorde litt research på hvordan hun kunne gå rundt regelverket, og hun fant ut at i UK kan du unngå masterrettigheter dersom låten blir fremført live. Det samme gjaldt i US. Hun kontaktet festival arrangørene, og spurte om dersom hun fikk tak i et kor på egenhånd om de vær så snill kunne spille videoen hennes lydløst med live musikk. Ettersom det var 2 uker til festivalen, så sa de at dersom hun klarte å ordne dette skulle hun få headline festivalen.

Det var da det started. Isabel sendte ut en tweet og ba om hjelp. Denne tweeten ble retweetet og retweetet, og engasjementet rundt dette var enormt. Isabel og hennes jakt på et kor i LA opplevde en viral spredning, og på kort tid hadde hun ordnet både et kor og orkester, og kortfilmen kan idag skryte av å være vinneren av best Shortie Short prisen fra LA Comedy Film Festival 2011. Woop. Dette beviser at det lønner seg å kjempe for det du brenner for, og at det kan absolutt lønne seg å være pågående.

LA

Men tiltross for denne søte historien så er det er ikke alle som setter pris på Isabel og hennes videoer, og som de fleste andre som opplever suksess så har hun blitt utsatt for nettroll og negative kommentarer. Men i motsetning til mange andre, så taklet hun dette fantastisk. Hun bestemte seg for at i stede for å svare hver enkelt av dem, så skulle hun lage en episk sang og dedikere dem til alle som noensinne har skrevet en negativ kommentar på nettet. Hun fant inspirasjon til sangen i en kommentar hun fikk på en av sine videoer «I hope you get cancar. But Id have a go at ur tits» (WTF?), og hun forteller at det var lett å skrive sangen for det var så mange absurde kommentarer å velge mellom. Resultatet er fantastisk, og du kan se musikkvideoen til alle haters her:

Til tross for alt motgangen, så er Isabel klar på at hun IKKE er imot sensur på nettet. Hun er 100% for fri tale, uansett hvor absurde enkelte er. Og som forventet har Isabel fått mye positiv feedback etter hun la ut denne videoen, og bare 2 timer etter den var ute fikk den oppmerksomhet fra media. Det kaller man vel en suksess. Men tro det eller ei, det er ikke bare hyggelige kommentarer på denne videoen. Isabel forteller at det er overraskende mange som har skrevet til henne at det fremstår som at hun ikke tåler kritikk etter hun la ut denne videoen. Ærlig talt, det er da forskjell på konstruktiv kritikk og netthetsing, er det ikke?

Jeg blir skikkelig inspirert av begge disse to, og det håper jeg du også blir. Del gjerne din inspirasjons historie i kommentar feltet under :)

About Vivian Vestre

No information is provided by the author.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.