Godt og blandet

Dette var ikke helt etter planen #Fail

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg tilbringer mer tid enn gjennomsnittet på Twitter og andre sosiale medier. Dette betyr at jeg som regel har kontroll […]

Det er ikke til å stikke under en stol at jeg tilbringer mer tid enn gjennomsnittet på Twitter og andre sosiale medier. Dette betyr at jeg som regel har kontroll på hva det er som trender rundt omkring i verden. Twitter opprettet «trending topics» for at det skulle være lettere for brukerene deres å oppdage og følge med på de mest populære diskusjonene. De finner frem til disse emnene ved hjelp av en algoritme som viser emner som er plutselig populære, i stedefor emner som har vært populære  over en lenger periode. Av og til er det morsomme hashtags, som foreksempel på «Pancake-day» (12 Februar, håper alle spiste pannekaker!) så trendet den harmløse hashtaggen: #replacebandnameswithpancake. Dette resulterte i at tusenvis av mennesker over hele verden sendte ut Tweets denne typen, uten helt å vite hvorfor:

hashtags

Jeg, og tydeligvis mange andre, synes trender som dette er kjempe morsomme. Jeg kan sitte i flere timer å følge med på trender som dette (50% fordi jeg gjør det på jobb, og 50% fordi jeg blir avhengig). Og hvis mange mennesker synes noe er morsomt, så er det ikke lenge før noen i markedsføringsbransjen får øynene opp for det og gjør sitt aller beste for å promotere seg selv eller noen av klientene sine ved hjelp av «uskyldig moro». Det er svært mange merker og firma som har klart å trende i sitt område, eller til og med globalt, ved hjelp av suksessfulle hashtags. Men det er ikke alle som er like heldig. Avogtil slår en hashtag grundig feil. Og det er ikke lett å stanse den når den først har begynt å spre seg. Det er som ild i tørt gress, og som alle vet, mennesker på internett er ikke redd for å fyre litt ekstra oppunder. Vi har samlet våre «favoritt» hashtags som garantert har kostet noen et par ekstra grå hår mens den foregikk.

 • #McDStories. McDonalds er den heldige kjeden som har fått æren av å være selve symbolet på en mislykket twitterkampanje/hashtag kampanje. De ønsket å starte en søt hashtag hvor deres kunder kunne dele sine rørende historier fra da de tok med seg hele familien på en bedre hamburger middag hos en av deres restauranter. FAIL. Slik ble det ikke. Hashtagen endte opp med å trende, men det var mest fordi misfornøyde kunder OG ansatte delte sine erfaringer fra restauranten. Denne trenden pågikk svært lenge (faktisk, hvis du søker på #McDStories idag, så er den der fortsatt), og jeg er sikker på at personene bak denne kampanjen fortsatt sliter med nattesøvnen.
  McDStories
 • #Waitrosereasons. Denne er ikke på langt nær så ille som McDonalds fail, men jeg kan fortsatt se gjennom tweets fra denne kampanjen og le meg ihjel. Waitrose ønsket at alle deres trofaste kunder skulle tweete hvorfor de valgte å handle hos dem. «I shop at Waitrose because… #waitrosereasons». For dere som ikke vet det så er Waitrose en av  de store kjedene med dagligvarebutikker her i England. De har posisjonert seg som en av de finere kjedene på markedet, og er dermed litt dyrere enn alle de andre. Noe alle vet. Så dermed resulterte denne kampanjen i at folk på Twitter hadde det svært morsomt på deres bekostning, og #waitrosereasons trendet, hovedsaklig med fantastiske tweets som dette:
  #WaitroseReasons
 • #Susansalbumparty. Denne hashtagen ble laget for å promotere fantastiske Susan Boyle’s album «Standing Ovation», men det var ikke det den fikk oppmerksomhet for. Ettersom internett flyter over av mennesker med sex på hjernen og kofferthumor ble det ikke slik. Hvis du ser nærmere på denne hashtaggen, og deler den opp får den nemlig en helt annen betydning, og det resulterer i at du blir invitert til «Sus-anal-bum-party» i stedefor «Susans-album-party». Jeg er ganske sikker på at denne blir dratt frem på flere seminar om hvorfor det er viktig å få andre til å lese over hva du har skrevet. Susanalbumparty
 • #QantasLuxury. Det australske billig-flyselskapet inviterte sine kunder til å tweete hva som skal til for at de skal få drømme flyturen sin. Men denne kampanjen kom på et svært uheldig tidspunkt for Qantas. Akkurat idet kampanjen started så bestemte flyselskaptes fagforening seg for å streike, og flere av flyene deres ble kansellert. Dette resulterte såklart i at kundene deres fikk ut alt aggresjon på sosiale medier ved å bruke hashtaggen «QantasLuxury».
  #Qantasluxury
 • #RIMjobs. Research In Motion (RIM) bestemte seg for å bruke twitter for å finne nye ansatte. Jeg trenger vel ikke engang å forklare hvorfor dette er morsomt?
 • #AskStevieG. Denne hashtaggen kommer fra en Q&A Adidas arrangerte sammen med fotballspilleren Steven Gerrard. Konseptet var enkelt. Du skulle sende inn ditt spørsmål til Steven ved å bruke bruke hashtaggen. Noe som er en god ide helt til du innser at ingen egentlig liker Steven Gerrard. #AskStevieG

Man kan ikke alltid ha en suksessfull kampanje på sosiale medier. Heldigvis for oss er det de mislykkede kampanjene som skaper gode historier i ettertid. Hvilken av disse fail-kampanjene likte du best? :)

About Vivian Vestre

No information is provided by the author.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.