Godt og blandet

5 linkbygging tips for bloggere

Etter å ha jobbet i et digitalt markedsføringsbyrå i noen måneder er jeg blitt vant til å høre ordet «linker» opp til flere ganger per dag. Og det med god grunn. For det første vil du få flere besøkende direkte til din blogg fra linker du har til din blogg rundt omkring på nettet. Men det er ikke alt. Eksterne linker (linker fra andre nettsteder) blir også registrert av søkemotorer og brukes som et mål på kvaliteten på nettstedet ditt. Jo flere linker du har, dess mer populær tror Google at bloggen din er.

Dette betyr at dersom du ønsker å ha en toppblogg så «må» du tenke på linkbygging. Internett er som et spill der Google bestemmer reglene, og du må samle på linker for å kunne vinne spillet (a.k.a ranke på google og øke din populæritet på nettet). Det er mange metoder du kan ta i bruk for å få flere linker din nettside, så kalte «backlinks», på. Det dummeste du kan gjøre er å prøve å jukse ved å kjøpe pakker med hundrevis av linker til bloggen din. Hvis Google oppdager dette vil du bli svartelistet fra deres søkeresultater – og da har du et stort problem.

LinkLove

God linkbygging handler i hovedsak om å få linker fra relevante sider. Det skader heller ikke om sidene du får linkene fra er høykvalitetssider med god pagerank. (Pagerank er en måleverdi på hvor attraktiv siden er – Google rangerer nettsidene fra 1-10 hvor 10 er best). Linker fra nettsteder av høy kvalitet teller nemlig mer. Nettsteder du kan regne med at er av høy kvalitet er emnekataloger, og andre etablerte nettsteder med stor trafikk.

Den mest betydningsfulle faktoren er likevel den klikkbare teksten i linkene (anchor teksten). Hvis anchor-teksten i en av linkene til din blogg er «fotball», så forteller det Google at siden det linkes til handler om fotball, og denne siden rangeres derfor høyere i søk etter fotball. Dette er en god grunn til å bruke nøkkelord i navnet på bloggen din.

Dette høres kanskje komplisert ut, men det er svært enkelt. Med noen små grep kan du rangere høyerer søkemotorene og øke populæriteten til din blogg. Her er våre 5 beste linkbygging tips for bloggere:

1. Kommentere på andre blogger

En av de enkleste metodene, som alle burde benytte seg av, er å kommentere på andre blogg. Dette er ren PR for egen blogg. Alt du trenger å gjøre er å besøke en annen blogg, lese deres poster, dele dine tanker og meninger, og signere kommentaren din med navn og URL. Bare vær obs på at de fleste kommentarfelt har «nofollow» attributter så disse vil ikke påvirke din pagerank, men det kan fortsatt øke trafikken til din blogg.

Jeg anbefaler deg å kun poste oppriktige kommentarer på andres blogger. Hvis ikke risikerer du å fremstå som en spammer, og det er det vel ingen som vil?

2. Link love/Link bytte

Kardemomme loven gjelder på nettet også: «Du skal gjøre som andre, det du vil andre skal gjøre mot deg». Dersom du er hyggelig å linker til dine favoritt bloggere, så kan du være så heldig å få en link tilbake. Link Love.

Før du begynner med dette bør du være klar over at det finnes to typer linker: follow- og no follow. «Follow linker» er linker som blir registrert av søkemotorene og påvirker rangeringen, mens «no follow» linker er linker som leder til et nettsted men som blir oversett av søkemotorene. Det er selvfølgelig «follow linker» du er ute etter for ditt nettsted, så pass på at du ikke blir lurt.

Den mest effektive måten å utveksle linker på er å kontakte en annen blogger/nettside for å få en link til din blogg, at du får en fra sidebaren eller footeren. Hvorfor? Fordi sidebaren/ footeren på en blogg går til alle sider og innlegg. Det betyr at hvis nettstedet har 400 innlegg, så vil du få deg en lenke i hver av dem.

Du kan også bra å få en link i en relevant artikkel, eller fra en spesiell nettside den andre bloggeren har dedikert til link bytte. Dette er ikke så bra for din link populæritet ettersom du kun får en link per bytte, men det kan gjøre underverker for trafikken på nettsiden din!

Link love krever tålmodighet og kommunikasjon, men hvis du gjennomfører det kan det ha verdifulle resultater for bloggen din.

3. Gjesteblogg

Du kan skrive artikler/bloggposter på andre blogger innenfor ditt tema. Dette er en av de mest brukte metodene for linkbygging – rett og slett fordi den fungerer. Denne metode krever litt arbeid, men hvis den er suksessfull, så er det verdt det.

4. Sosiale medier og forum

Legg igjen linker til dine bloggposter på relevante forum. Det lønner seg å delta aktivt på relevante forum. Hvis du bruker forumet smart (les ikke spam) kan du sitte igjen med mange linker inn til bloggen din, få inspirasjon fra andre bloggere i samme sjanger, nye kontakter og økt trafikk til din blogg.

Jeg anbefaler også at du deler postene dine på sosiale medier. Dette gjør leserne dine obs på din nye post, og du vil få en link til bloggen din. Merk deg at nettsteder som Twitter ofter forkorter linkene du poster, og dessverre så teller ikke de forkortede linkene i Google’s algoritme. Så prøv å legg igjen hele URL’en din så lenge det er mulig.

5. Link blogg postene dine til hverandre

Visste du at fra et SEO (search engine optimalization) perspektiv så er Wikipedia den perfekte nettside. Hvorfor? Nettopp fordi de linker alle artiklene sine til hverandre.Å linke alle postene dine til hverandre er en passiv metode for å oppnå populæritet på nettet. Selv om linkene internt på bloggen din ikke teller like mye som eksterne så er de med på å bidra. Internlinkene bidrar også til at leseren oppholder seg lenger på bloggen din, og oppdager nye, spennende poster du har skrevet tidligere.
Til slutt kan det kan være greit å vite at Google oppdaterer sine søkeresultater en gang i uken. Så dersom du legger mye tid og arbeid i å spre linker til bloggen din kan det ta opp til en uke før du ser resulatet av arbeidet.

Lykke til :)

(Ps, du er selvfølgelig hjertelig velkommen til å benytte deg av kommentarfeltet her!)

About Vivian Vestre

No information is provided by the author.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.